Kapadokya

Kapadokya Bölgesi'ndeki Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağ jeolojik devirlerde aktif birer volkandı. Bu volkanla birlikte diğer çok sayıdaki volkanların püskürmeleri Üst Miyosen'de (10 milyon yıl önce) başlayıp, holosen'e (günümüze) kadar sürmüştür. Neojen gölleri altındaki yanardağlardan çıkan lavlar, platoda, göller ve akarsular üzerinde 100-150m. kalınlığında farklı sertlikte tüf tabakasını oluşturmuştur. Bu tabakanın bünyesinde tüften başka tüffit, ignimbirit tüf, lahar, volkan külü, kil, kumtaşı, marn aglomera ve bazalt gibi jeolojik kayaçlar bulunmaktadır.

Ana volkanlardan püsküren maddelerle şekillenen plato, şiddeti daha az küçük volkanların püskürmeleriyle sürekli değişime uğramıştır. Üst Pliosen'den başlayarak başta Kızılırmak olmak üzere akarsu ve göllerin bu tüf tabakasını aşındırmaları nedeniyle bölge bugünkü halini almıştır.

 

Vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla Peribacası adı verilen ilginç oluşumlar ortaya çıkmıştır. Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamasına ve kopmasına neden olmuştur. Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemelerin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş, böylece üst kısımlarda yer alan şapka ile aşınmadan korunan konik biçimli gövdeler ortaya çıkmıştır. Daha çok Ürgüp civarında bulunan şapkalı peribacaları konik gövdeli olup, tepe kısımlarında bir kaya bloku bulunmaktadır.

Gövde tüf, tüffit ve volkan külünden oluşmuş kayaçtan; şapka kısmı ise lahar ve ignimbirit gibi sert kayaçlardan oluşmaktadır. Yani şapkayı oluşturan kaya türü, gövdeyi oluşturan kaya topluluğuna oranla daha dayanıklıdır. Bu peribacasının oluşumu için ilk koşuldur. Şapkadaki kayanın direncine bağlı olarak,peribacaları uzun veya kısa ömürlü olmaktadır.
Kapadokya Bölgesi'nde erozyonun oluşturduğu peribacası tipleri; şapkalı, konili,mantar biçimli, sütunlu ve sivri kayalardır.
Peribacaları en yoğun şekilde Ürgüp-Uçhisar-Avanos üçgeni arasında kalan vadilerde, Ürgüp Şahinefendi arasındaki bölgede Nevşehir Çat kasabası civarında, Kayseri Soğanlı vadisinde ve Aksaray Selime köyü civarında bulunmaktadır.
Peribacalarının dışında vadi yamaçlarında yağmur sularının oluşturduğu ilginç kıvrımlar bölgeye ayrı bir özellik katmaktadır. Bazı yamaçlarda görülen renk armonisi lav tabakalarının ısı farkından dolayıdır. Bu oluşumlar Uçhisar, Çavuşin, Güllüdere, Göreme, Meskendir, Ortahisar Kızılçukur ve Pancarlı vadilerinde gözlenir.

Balon Turları

Kapadokya'nın simgesi olan balon turları, bölgenin eşsiz güzelliğini görmeniz için harika bir fırsattır.Kapadokya'nın simgesi haline gelen balon turlarına katılarak bölgeyi en iyi şekilde gözlemleyebilirsiniz.

1 saat 30 dakika süren balon turu veya 45 dakika süren kısa uçuş, sizi Kapadokya'nın güzelliğini sabahın ilk saatlerinde ayaklarınızın altına serecektir.

Balon turları hava koşulları elverdiği sürece sabahları yapılmaktadır. Bölgemizde bulunan balon şirketlerine ait sepet sayısı 8, 10, 12 ve 20 kişilik olmak üzere toplam alanında uzman pilotlarla uçuşlar sağlanmaktadır.

Balonla toplam gezi süresi: Otel-uçuş alanı-konukevinden transferi, balonun hazırlanış süresi, uçuş süresi, uçuş sonrası şampanyalı kutlama ile toplam süre yaklaşık 4 saattir. Balon ile havada uçuş süresi ise yaklaşık 1 saat 30 dakikadır.

Balon turu sırasında rahat ayakkabılar ve giysiler giyilmesi önerilir. Balon turunu izleyen gün, tura katılanlara uçuş sertifikası verilmektedir. Balon pilotları profesyonel, sertifikalı ve deneyimlidir. Katılanlarla İngilizce, Almanca, Fransızca ve İsveçre olmak üzere 4 dilde iletişim sağlanmaktadır.

 

Yürüyüş Turları

Tarihi Yer ve Doğa Yürüyüşleri bölgemizde genellikle aşağıdaki şekilde tercih edilmektedir.

· Güvercinlik ve Aşk vadilerinde 7 km.lik yürüyüş turu.


· Bağlıdere vadisinde yaklaşık 8 km. lik yürüyüş sonrası El-Nazar Saklı Kilise ziyareti ve Erken Hıristiyanlık Dönemi'ne ait kaya kiliselerinin bulunduğu Göreme Açıkhava Müzesi'ne ziyaret.


· Kılıçlar vadisi üzerinden Kızılçukur dahil olmak üzere toplam 12 km. lik yürüyüş. Çavuşin'deki eski yerleşim alanları ve Vaftizci Yahya Kilisesi ziyareti. Paşabağ ve Zelve Açıkhava Müzesi ziyaretleri .Devrent vadisinde yürüyüş ve Avanos gezisi. Sonrasında Derinkuyu yeraltı şehri, Narlı Göl (krater gölü) gezileri.



·Ihlara Vadisi gezileri . Belisırma'ya kadar kilise ziyaretlerini de içeren vadi yürüyüşü ve ırmak kıyısında seçkin bir restoranda taze tatlısu balıklarının olduğu öğle yemeği. Daha sonra Selime köyüne dek vadi içinde yürüyüş (yaklaşık 12 km.)

Bölgemizdeki tur şirketlerince Yukarda söz edilen yürüyüş seçeneklerinin dışında isteğe göre farklı güzergahlar belirlenerek yarım ya da tam günlük yürüyüş gezileri de düzenlenebilmektedir.

Kapadokya Turları

Bölgemizde Yapılan Kapadokya Turları
1 Gün

Devrent vadisi-Paşabağ ve Zelve Peri Bacaları- Öğle yemeği (Avanos-Sarıkaya Restaurant)-Çömlek Atölyesi-Çavuşin Eski Köyü

2 Gün
Güvercinlik vadisi-Kaymaklı yer altı şehri-Ihlara Vadisi-Belisırma köyünde öğle yemeği-Yaprakhisar-Selime manastırı-Agzıkarahan Kervansaray-Halı dokuma atölyesi

3 Gün
Göreme köy evi-Göreme kiliseleri-Göreme panorama-Uçhisar kalesi-Öğle Yemek (Uçhisar-Bindallı)-Kapadokya taş atölyeleri-Ortahisar köyü-Ürgüp Üç Güzeller-Ürgüp şehir merkezi-Mustafapaşa eski yunan evleri

Türk Geceleri

Kapadokya gezilerinizi muhteşem eğlenceler ile süslemek istiyorsanız Türk gecelerine katılmalısınız. Folklor Gösterileri, Oryantal gösterileri, Canlı Müzik, Alkollü ve Alkolsüz içecekler, sürpriz gösteriler ile Kapadokya Türk geceleri sizleri bekliyor.

Jeep Safari

Sabah saatinde ciplerle Ürgüp, Mustafapaşa, Yeşilhisar, Yahyalı yönünde yola çıkılır. Yahyalı'dan dağ yolları ile Aladağlar'a, ardından Çamlıca Köyü yakınlarında, Zamantı ırmağı kıyısında kamp kurulur.
Büyükçakır ve Karpuzbaşı şelalelerinde kamp kurularak öğle yemeği verilir. Sabah tekrar yola çıkılır. Dağlarda ve yaylalarda, 2500 m. yüksekte yaşayan Yörükler ziyaret edilir. Niğde, Nevşehir yönünde yol alınarak dönülür.
Bu turlar, istek üzerine 1 günlük ya da 4 günlük olarak minimum 8 kişi ve 3 cipin katılımıyla düzenlenebiliyor. Bir başka güzergah da Toroslar'ın kuzey yaylaları olabilir. Jeep turları için tur şirketinizden 5 gün önceden rezervasyon yaptırmaya dikkat edin

At Turları

Bölgemizde Binicilik Turları:
Binicilik turları Avanos'ta yada Göremedeki at çiftliğinden başlamakta ve aynı yerde son bulmaktadır. Bölgemizdeki turistler Avanos ve Göreme at çiftliğine gidiş ve dönüşleri servis araçlarıyla yapılmaktadır. Binicilik konusunda deneyimi olmayanlara, çiftlik parkurunda eğitim verilebiliyor. Binicilik ve turlarının süreleri, grupların talebine göre değişmektedir.
Yarım Günlük Tur:
Göreme civarındaki vadileri (Zemi vadisi, Güllüdere vadisi ve Çavuşin ziyaretlerinden oluşur) Talebe göre değişik güzergahlar tur şirketlerince belirlenebiliyor.

Sema Ayinleri

Kapadokya Sema Ayini
Bölgemizde Türk Geceleri aktivitelerinde yada özel olarak bu hizmeti veren işletmeler bulunmaktadır. Sema ayinlerinin yapılıp yapılmadığı konusunda tur şirketlerinden bilgi alabilirsiniz.

Sema Ayini:
Semâ, Türk tarihinin an'anesinin, inançlarının bir parçası olup Hz. Mevlânâ (1207-1273) ilhâmıyla oluşmuş ve gelişmiştir. Kemâle doğru manevî bir yolculuğu (Mirâcı), bir gidiş-gelişi temsil eder.
Semahanelerde neyzen, kudümzen, naathan, ayinhanlar "Mutrıp" adı verilen müzik grubunu oluştururlar. Mevlevihanelerde, sema mukabelesi sırasında bu müzik grubunun çalıp söylediği, Mevlevi bestekarlarca semaya eşlik amacıyla bestelenmiş eserlere Mevlevi ayinleri denir. Bu eserlerin ana bölümleri Mevlânâ'nın Mesnevi veya Divan-ı Kebir'inden alınmış Farsça şiirlerden bestelenir. Bu müzik, Türk Musiki tarihi açısından çok önemli bir fonksiyon üstlendiği gibi dünyada SUFİ müzik tarzının özelliklerini iyi korumuş beste ve icra fonudur.
Semahaneye girişin tam karşısında Şeyh Postu bulunur. Post ile giriş arasında olduğu var sayılan " Hatt-ı İstiva " denilen kutsal çizgi semahaneyi iki yarım daireyi böler ve semazenler bu görünmez çizgiye basmadan ve sırt çevirmeden karşıya geçerler. Kırmızı renkli post en büyük manevi makamdır, rengi ile doğuşu ve var oluşu temsil eder. Mutrıp ve semazenler Şeyp Postunu selamladıktan sonra yerlerini alırlar ve Semâ Töreni başlar.
Semâ 7 bölümdür. Her bölümünün ayrı bir ma'nâsı vardır. Semâ'yı ilmî yönden tetkik ettiğimizde, şunu görürüz; Var olmanın temel şartı dönmektir. Varlıklar arasındaki müşterek benzerlik, en ufak zerreden en uzak yıldızlara kadar her birinin bünyesini teşkil eden atomlarındaki elektron ve protonların dönmesidir. Her şeyin döndüğü gibi, insanoğlu da bünyesini teşkil eden atomlardaki mevcut dönmelerle, vücudundaki kanın dönmesiyle, topraktan gelip toprağa dönmesiyle, dünya ile beraber dönmesiyle tabiî ve şuursuz olarak döner. Ancak insanı öbür varlıklardan farklı ve üstün kılan şey aklıdır. İşte, dönen SEMÂZEN varlıkların müşterek hareketine, semâıyla beraber aklı da iştirak ettirir.
- SEMÂ, kulun hakikât'e yok oluşu ve olgunluğa ermiş, kâmil bir insan olarak tekrar kulluğuna dönüşüdür. Bütün varlığa, bütün yaratılanlara yeni bir ruhla, sevgi için hizmet için dönüşüdür. Semâzen hırkasını çıkarmakta, manen, ebedî âleme, hakîkate doğar, orada yol alır. Başındaki sikkesi (nefsinin mezar taşı), üstündeki tennuresi (nefsinin kefenidir). Kollarını çapraz bağlıyarak, görünüşte BİR rakamını temsil eden, böylece Allah'ın birliğini tasdik eden Semâzen, Semâ ederken, kolları açık, sağ eli dua edercesine göklere, Hak gözüyle baktığı sol eli yere dönüktür. Hak'tan aldığı ihsanı, halka saçmasıdır. Sağdan sola kalbin etrafında dönerek, bütün insanları, bütün yaratılmışları, bütün kalbiyle sevgi ve aşkla kucaklayışıdır.